Prase bradavičnaté (Phacochoerus aethiopicus) je divoké prase, které žije ve Východní Africe, např. v Keni, Somálsku, Ugandě a v Etiopii. Za své jméno vděčí třem párům bradavic v obličeji složených z chrupavčité a pojivové tkáně, jež dosahují u samců velikosti až 15 cm. Bradavičnaté prase je nejznámější africká divoká prase, která se výrazně liší od svých domácích příbuzných. Toto zvíře je jedinečné tím, že žije v norách. Často bezostyšně zabírá opuštěná útočiště prasečnatých nebo dikobrazů.